A konyhafőnök ajánlásával

Főzzünk finomat egyszerűen és gyorsan

Vörösboros, lilakáposztás rétes

Hozzávalók

  • 8 db réteslap
  • 1 kis lilakáposzta
  • só ízlés szerint
  • 2 vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl vörösbor
  • 1 evőkanál ecet
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl napraforgóolaj

Elkészítése:

A káposztát a külső leveleitől és a torzsájától megszabadítjuk, majd vékonyan felcsíkozzuk. Egy nagy tálba terítjük, rétegenként egy kicsit megsózzuk, és félretesszük nagyjából fél órára. Karamellizáljuk a zsírban a cukrot, és ha már szép aranysárga, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymákat, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát kicsavarjuk a sóból és hozzátesszük. Fedő alatt pároljuk kábé fél órán át, de negyed óra elteltével meglocsoljuk egy kevés ecettel és a vörösborral. Fedő nélkül elpárologtatjuk a levét, és egy kicsit hűlni hagyjuk. (Ha túl sok lé maradna, egy szűrőben lecsepegtethetjük.) Egy benedvesített konyharuhára kiterítjük az első réteslapot és megkenjük vízzel hígított olajjal. A második, harmadik és negyedik réteslapot ugyancsak megkenjük, majd a negyedikre egy sávban elhintünk két evőkanálnyi zsemlemorzsát. Erre helyezzük el a párolt káposztának a felét, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk, és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanezt megismételjük a többi réteslappal is. A feltekert réteseket a maradék olajjal megkenjük, majd a nagyjából száznyolcvan fokra előmelegített sütőben kábé húsz perc alatt készre sütjük.

További receptek a 2024. októberi szám 20-21. oldalán

Sárgarépás krémleves
Marinált sárgarépa
Kókuszos-csokis rétes
Sárgarépás-hagymás egytál
Sárgarépás spagetti
Tejfölös rétes
Scroll to Top