Főzzünk finomat egyszerűen és gyorsan
Ribizlis egrespite
Hozzávalók a tésztához
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- margarin a formához
Hozzávalók a töltelékhez
- 30 dkg egres
- 30 dkg ribizli
- 10-15 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- zsemlemorzsa
Elkészítés
Az egrest és a ribizlit megmossuk, megtisztítjuk, majd ízlés szerint cukorral édesítve külön-külön darabos lekvárállagúra főzzük. Ügyeljünk arra, hogy maradjanak benne egész, felismerhető gyümölcsdarabok, így szebb lesz majd a süteményünk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formázzuk. Kétharmad-egyharmad arányban kettéosztjuk, a nagyobb felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy margarinnal kikent, kerek piteformát, és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztán elosztjuk a kétféle gyümölcsöt. A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk, és rácsszerűen betakarjuk vele a pite tetejét. Megkenjük tojássárgájával, végül a süteményt a száznyolcvan fokra előmelegített sütőben megsütjük.